Jämför och hitta det bästa kreditkortet 2022

Ett kreditkort hjälper dig att köpa saker direkt, och för inköpen på en faktura. Här kan du hitta bästa kreditkorten, läsa mer om de bästa kreditkorten och även hitta nyttig information om vad ett kreditkort faktiskt är och vilka förmåner du kan få.

Bästa kreditkortet

Vad är ett kreditkort?

Fördelar med ett kreditkort

Med ett kreditkort har du möjlighet att köpa saker direkt, men skjuta upp din betalning till ett senare tillfälle. Kortet ser ut och fungerar i princip på samma sätt som ett vanligt bankomatkort, men med skillnad att du kan handla, även om du inte har pengar på ditt bankkonto. Betalningen gör du i efterhand och då med hjälp av en faktura. Fakturan skickas ut varje månad och ska betalas inom utsatt tid. Här har du som kreditkortsanvändare möjlighet att själv bestämma om du vill betala det fullständiga beloppet på en gång, eller om du hellre föredrar betalning i form av delbetalningar.

Kreditkort

Re:member flex – Re:member Flex är ett av de mest uppskattade och populära kreditkorten som finns idag. Deras kort “Flex” är helt fri från årsavgift och du kan handla i över 300 olika webbutiker med 25 % rabatt. Kortet är smidigt och inkluderar en bra reseförsäkring som du kan använda dig av när du ska på semester. Räntan sätts individuellt och kan vara allt från 9.74 % till 24.74 %.

Komplett Bank Mastercard – Med ett kreditkort från Komplett Bank kan du få 1-4 % bonus på alla köp som du gör med ditt kort. Här finns en kreditgräns på 50 000 kronor och du behöver inte oroa dig för årsavgift eller uttagsavgifter, eftersom det inte finns några. Du har 50 räntefria dagar att nyttja och därefter ligger räntan på 24,90 %.

Collector Easyliving – Det här kreditkortet är utmärkt för den som vill ha ett bra kreditkort som lämpar sig utmärkt även för resor. Collector Easyliving erbjuder en riktigt bra reseförsäkring och en ränta på 13,95 %. Du har 56 räntefria dagar att nyttja om så önskas och årsavgiften uteblir under det första året, därefter ligger årsavgiften på 195 kronor. Här finns dock en uttagsavgift på 3 %, men inget valutapåslag.

Kreditkort med resepoäng

Sas Eurocard – Det populära resebolaget SAS erbjuder idag flera olika resekort som du kan använda dig av. Väljer du American express kan du välja mellan classic, premium och elite. Vill du hellre använda MasterCard är det MasterCard eller MasterCard premium som gäller.

SAS Mastercard erbjuder bland annat 3000-10000 poäng i välkomstbonus och accepteras världen över. American Express är fri från årsavgift och tilldelar 30 poäng för varje 100 kronor du handlar för.

Bank NorwegianBank Norweigan har ett riktigt bra kreditkort som lämpar sig för resor. Kortet är fritt från årsavgifter och har en högsta kredit på 100 000 kronor. Här ingår även en reseförsäkring och ett avbeställningsskydd och du betalar räntefritt i upp till 45 dagar. Räntan ligger på 19,99 %. Kortet i sig är dock gratis.

Kreditkort med bensinrabatt

Preem – Preem är ett företag som är mycket känt på marknaden och med hjälp av deras kreditkort kan du ta del av mängder med bonusar och rabatter. Kortet ger dig 25 öre rabatt om du tankar på en bemannad station. Tankar du på en obemannad gäller 10 öre. Du kan dock enbart använda Preem stationer om du vill ta del av förmånerna. Utöver dessa bonusar väntar även en cash back på 0,5 % på alla köp du gör. Preem MasterCard ger dig bra rabatter både på och utanför Preems eget företag. Här inkluderas även en reseförsäkring.

OKQ8 – I Sverige finns det många kända bensinbolag, men ett av landets största är utan tvekan OKQ8. Här kan du ansöka om OKQ8 betalkort, så väl som deras medlemskort och OKQ8 VISA. Här får du en rabatt på 20 öre gällande drivmedel, men även 2 % på allt du handlar på bemannade stationer. Använder du kortet för att betala en resa så får du även tillgång till reseförsäkring. OKQ8 kreditkort har ingen årsavgift, bra rabatt på drivmedel och artiklar och en reseförsäkring. Dock finns en uttagsavgift på 3 %.

ShellShell kreditkort är ett mycket bra alternativ för den som vill ta del av många förmåner och rabatter. Här har du ett kort som erbjuder 0,5 % cash back på alla köp som du gör med kortet och du får dessutom 15 öre i rabatt på drivmedel. Med Shell kreditkort behöver du inte betala någon årsavgift och det finns inte heller någon aviavgift. Räntan för detta kort är dock hög och ligger på 18,15 %.

Att tänka på innan du väljer att skaffa ett kreditkort

Precis som med allt annat här i världen så kommer kreditkort både med för- och nackdelar. För att du ska få ta del av så många fördelar som möjligt behöver du främst se till att välja rätt kort för just dig. Det finns många olika typer av kort att välja mellan, t.ex. kort som är framtagna för den som reser mycket, men även för den som vill ta del av många rabatter och förmåner av diverse slag.

Innan du skaffar dig ett kreditkort behöver du först se till att läsa igenom det finstilta. Här kan du hitta information om till exempel årsavgifter, men även valutapåslag och eventuella uttagsavgifter. Det är inte ovanligt att ett kreditkort som har en låg årsränta kanske har en högre uttagsavgift och vise versa. Finns det höga uttagsavgifter på ett kreditkort som du planerat att använda på en utlandsresa så kommer du att förlora mycket av dina insparade semesterpengar. Att välja ett kort för syftet är därför mycket viktigt.

Utöver valutapåslag och uttagsavgifter är räntan något som du inte får glömma bort att titta närmare på. Hur lång räntefri period som du kommer ha är mycket varierande. I vissa fall kan du ha 44 dagar på dig innan räntan startar igång och i andra fall har du upp till 60 dagar. Stirra dig inte blind på årsräntan på kortet, det är precis lika viktigt att du tittar på den effektiva räntan så väl som den nominella.

Vanliga förmåner och bonusar för kreditkort

Vilka förmåner och bonusar som du kommer att få ta del av beror på vilken typ av kreditkort du väljer, men även vilken aktör som du väljer att använda dig av. Är det ett resekort brukar du vanligtvis få förmåner så som rabatter på flygbiljetter, större bekvämlighet på flygplatsen och mycket mer. Gäller det ett bensinkort så är det drivmedel som kommer att vara din främsta förmån, och då naturligtvis i form av reducerad kostnad.

Den vanligaste bonusen är att du får rabatt när du använder dig av ditt kort, men många kreditkort har också program där du kan samla poäng. Poängen som du har fått ihop kan du sedan byta in mot den förmån som passar dig bäst, t.ex. tillgång till en lounge på flygplatsen.

Vilka kostnader finns på ett kort?

Majoriteten av alla människor som skaffar sig ett kreditkort vill naturligtvis att kostnaderna ska vara så få som möjligt. Idag finns det faktiskt kreditkort som är helt avgiftsfria, men alternativen är mycket små. Därför är det bättre att du väljer ett mer populärt kreditkort, men gör en ordentlig jämförelse för att säkerställa att avgifterna är så få och så låga som möjligt.

De avgifter som du kan hitta i samband med användandet av ett kreditkort är först och främsta räntan. Här hittar du både en effektiv ränta, en nominell ränta och en årsränta. Det är inte ovanligt att kreditkort erbjuder en räntefri period. Det betyder att om du hinner betala tillbaka beloppet som du har nyttjat, inom denna tid, så slipper du räntekostnader helt. Utöver denna avgift finns även uttagsavgift, aviavgift och valutapåslag.

Uttagsavgift

Uttagsavgift är en avgift som du måste betala om du väljer att ta ut pengar med kreditkortet ur en uttagsbankomat. Avgiften kan ibland vara så hög att du förlorar flera hundra kronor. Se därför till att välja ett kreditkort utan uttagsavgift eller med en som är mycket låg.

Aviavgift

Du har säkerligen hört talas om aviavgifter tidigare. En aviavgift är en avgift som du måste betala för att du tar emot fakturan på din återbetalning. Många e-fakturor är avgiftsfria, men även här kan det ibland finnas aviavgifter som du måste stå för. Aviavgiften ska betalas varje månad när du har innestående skuld.

Valutapåslag 

Gillar du att resa och befinner dig ofta utomlands? Då ska du försöka undvika kort som har ett valutapåslag. Enkelt förklarat så betyder valutapåslag att du måste betala en avgift varje gång du använder dig av ditt kort i ett annat land. Avgiften ligger vanligtvis på 1-3 % av varje köp.

Sammanfattning

Ett kreditkort kan göra din vardag mycket enklare och det finns många olika alternativ att välja mellan. Resekortet passar bäst för den som älskar att resa, medan kreditkort med bensinrabatter lämpar dig för den som använder bilen på en daglig basis. Det är viktigt att du funderar noga innan du väljer vilket kort som passar dig bäst. Titta inte bara på bonussystem, utan läs allmänna villkor för att lära dig mer om ränta, avgifter och räntefria perioder.

Bästa kreditkortet