Spara pengar – Bästa tipsen att spara pengar 2022

Det finns många orsaker till varför du bör spara pengar. Genom att spara kan du se till att ha en bra buffert inför framtiden eller om du skulle behöva hantera oförutsedda utgifter, men du kan även spara för att investera eller uppleva något som du länge har drömt om. Det finns flera sätt att gå tillväga för den som vill ha ett bra sparande och här har vi listat de bästa tillvägagångssätten.

Kom igång – Var tar dina pengar vägen?

Det första steget till att få en bättre privatekonomi är att först titta på var dina pengar egentligen tar vägen. Allt för många betalar bara in sina fakturor och krediter på löpande band, utan att ens fundera på vad det är pengarna går till.

För att lyckas med detta behöver du alltså titta på vilka utgifter det är som du har varje månad. Här ska du räkna in fasta utgifter så som hyra, el och till exempel förskoleavgifter, men du bör även titta på de löpande eller tillfälliga utgifter som du har. Hur mycket pengar lägger du på diverse streamingtjänster och abonnemang varje månad? Vad betalar du för maten i hemmet och hur mycket pengar lägger du på kläder och nöjen? Eftersom vi lever i ett näst intill kontantlöst samhälle idag är det alltid lättast att titta på ditt kontoutdrag. Här kan du se vilka företag som du betalar till varje månad, men du har också möjlighet att se butiker som du har handlat i, restauranger du har besökt och lån och krediter som du betalar av.

Använd hjälpmedel för att ha koll

Papper och penna har länge varit viktiga verktyg för den som vill ha koll på sina pengar. Detsamma gäller för goda mattekunskaper eller en riktigt bra miniräknare. Idag behöver du inte själv sitta och räkna ut var alla dina pengar går och du behöver inte heller skriva upp minsta lilla bokstav eller siffra, om du själv inte vill förstås. Den moderna tekniken har gjort det möjligt för privatpersoner att få en bättre koll på sina inkomster och utgifter genom att erbjuda olika hjälpmedel online. Det finns alltså tjänster som du kan använda dig av och som gör det mesta jobbet åt dig.

Ett mycket bra exempel på en sådan tjänst är den nedladdningsbara applikationen Tink (Iphone eller Android). Tink är en mycket enkel och användarvänlig app som privatpersoner kan använda sig av för att samla alla utgifter på ett och samma ställe. Förutom att du kan se var dina pengar tar vägen så kan du även skapa budgetar för diverse ändamål, samla kort och banker under ett och samma tak, utföra överföringar till andra konton, sätta upp sparmål och betala räkningar direkt i appen.

Tink gör det möjligt för dig att själv välja vilka kort och banker det är som du vill koppla till applikationen. När dessa är kopplade kommer appen att kunna läsa av alla överföringar och betalningar som du gör. När detta registreras i appen hamnar de olika kostnaderna sedan under olika kategorier. Det enda som du egentligen inte kommer att kunna göra med appen är att registrera kontantköp.

Identifiera kostnader

Att ha koll på vilka fasta utgifter det är som du har är egentligen inte speciellt svårt. Det svåra är att se vilka dolda kostnader det är som ligger på lur. Dolda kostnader är utgifter som du vanligtvis kommer att märka av i slutet av månaden, då det helt enkelt är för sent. Pengarna har redan dragits från ditt konto och produkten eller tjänsten är redan nyttjad.

Dolda kostnader är dock svårare att identifiera än fasta, men du kan gå tillväga på följande sätt:

 • Ställ dig själv frågan hur viktig tjänsten eller produkten som du vill köpa faktiskt är
 • Dubbelkolla dina kostnader och utgifter för att se om du hade kunnat göra på ett annat sätt och sparat in mer pengar
 • Spendera mer intelligent och medvetet – vad kommer du tjäna mest på i längden?

Sätt mål för ditt sparande

Att spara pengar kan låta som en enkel uppgift. “Det är väl bara att lägga undan lite varje månad”, kanske du tänker, men att spara pengar kan vara svårare än du tror. För att du ska lyckas med ett bra sparande gäller det inte bara att du är noggrann och ser till att lägga undan varje månad, du behöver samtidigt ha ett mål med ditt sparande. Det är otroligt svårt att vara konsekvent om du inte vet varför du sparar pengar. Då är risken stor att du nallar i tid och otid och ditt sparkonto får aldrig möjlighet att växa.

Människor kan spara av många olika anledningar. Varför du vill lägga undan pengar och ha en bra buffert är egentligen inte av betydelse. Det viktigaste är att du faktiskt gör det. Bestäm om du vill ha ditt sparkonto för att du vill kunna åka på en resa jorden runt, om du vill kunna köpa en ny bil, investera i en bostad, ha pengar till pensionen eller om du kanske vill vara ekonomiskt oberoende innan du när pensionsåldern. Målet som du har kommer att ligga till grund för hur mycket du måste lägga undan varje månad, men kommer också att fungera som en riktigt bra peppning för dig.

Gör en budget

Vill du komma igång med sparandet behöver du se till att ha en bra budget. Om du inte sätter upp en budget kommer du inte att kunna spara lika effektivt och risken är också stor att du “glömmer” ditt sparkonto med jämna mellanrum. Ett mycket vanligt misstag är att tänka som så att “Jag sparar det jag har råd med”, men dina utgifter kan variera kraftigt mellan de olika månaderna och detta påverkar naturligtvis hur mycket och hur snabbt ditt sparkonto kommer att växa.

För att sätta upp en budget måste du återigen titta på dina inkomst och dina utgifter och därefter räkna ut hur mycket du har råd att lägga undan varje månad. Lägg inte undan mer än du har råd att spara, men var inte för snål heller. Har du en hög inkomst och få utgifter så kommer du naturligtvis att kunna lägga undan mer än för den som har många utgifter och en lägre inkomst. Här är det viktigt att du inte stirrar dig blind på vad dina vänner eller bekanta har råd att lägga undan, utan att du utgår från dina egna förutsättningar. Lägger du undan för mycket finns det risk för att ditt vardagsliv blir för kraftigt påverkat. Detta kan leda till att du inte längre tycker det är kul att spara och därför väljer att sluta. Ingen bra idé.

Betala av skulder

Skulder och krediter kan sätta stora käppar i hjulet för den som försöker skapa ett bra sparkonto. Idag är det mycket vanligt att ha både ett och flera lån på sig samtidigt och kanske finns det även en del kreditkort med i bilden. Många skulder leder till mycket höga månadskostnader i form av amortering och ränta, men även aviavgifter och andra kostnader kan förekomma. Vill du ha ett riktigt bra spartips så är det att försöka bli av med dina skulder så fort som möjligt!

Vi kommer titta närmare på att samla lån och krediter längre fram, men vi vill redan nu påpeka vikten av att försöka bli av med så många lån som möjligt. Det kan handla om ett studentlån som ligger kvar från ungdomen eller kanske ett billån som du drar ut på så mycket som möjligt. Idag finns det dessutom ett flertal olika delbetalningstjänster som du kan använda dig av när du shoppar på nätet så väl som i vissa butiker. Det är inte alla som är medvetna om är att delbetalningstjänster också kommer med en ränta.

Omförhandla bolån och lån

Visste du att du faktiskt kan kontakta banken eller långivaren för att diskutera och omförhandla dina lån? Det är inte alla människor som är medvetna om detta, men sanningen är att det är ett riktigt bra sätt att gå tillväga. Banker eller långivare som lånar ut vill naturligtvis ha sina pengar tillbaka. Om du inte har möjlighet att betala beloppet som ni tidigare kommit överens om är detta inte till fördel för någon. Du kan hamna hos inkasso eller få betalningsanmärkningar – och i värsta fall Kronofogden. Banken kan inte få sina pengar tillbaka och ni hamnar i ett dödläge.

Genom en omförhandling har du i många fall möjlighet att sänka din månadskostnad genom att antingen förlänga ditt lån eller få en bättre ränta. Du kanske har fått ett arbete som har en mycket bättre och högre lön än när du först ansökte om lånet och du kan du be om att få bli omprövad.

Minska stora kostnader – Vilka utgifter kan du påverka?

Vissa kostnader som du har i din vardag är mycket mer påtagliga än andra. Det kan till exempel handla om matkostnader, men även boende och transport. Här finns det dock stora möjligheter att minska dina utgifter, det gäller bara att du är om dig och kring dig.

 • Storhandla och kasta inte mat – Att minska matsvinnet är något som många strävar efter och det är ett bra sätt att hålla kostnaderna nere. Storhandla hellre några enstaka gånger i månaden än att handla varje eller varannan dag. Se till att du planerar dina måltider och att du endast köper de livsmedel som du kommer använda dig av.
 • Ta med mat till jobbet – Att äta lunch ute tömmer plånboken ganska snabbt. Se till att du lagar ordentligt med mat hemma så att du har färdiga matlådor att ta med dig.
 • Äta mindre ute – Visst är det bekvämt att äta ute, men det är också mycket kostsamt. Spara pengar genom att bara äta ute vid mycket speciella tillfällen eller t.ex. om du blir bjuden.
 • Transport – Lämna bilen hemma och satsa på att åka kommunalt eller kanske till och med promenera eller cykla till arbetet. Genom att minska på ditt bilanvändande gör du också en stor insats för miljön.
 • Boende – Har du möjlighet att byta ner dig till en billigare bostad eller har du kanske ett rum som du inte använder och som du kan hyra ut? På så sätt sparar du in mycket pengar.

Sätt igång med sparandet

Att komma igång med ett sparande är idag väldigt enkelt. Förr sparade många under madrassen eller på det vanliga bankkontot, men idag finns det så många andra (och bättre) alternativ. Vi rekommenderar att du satsar på att öppna ett så kallat ISK-konto på Avanza eller Nordnet. ISK är en förkortning på Investeringssparkonto och här kan du använda dig av fonder och aktier för att få ditt sparande att växa av sig själv.

Automatisera sparandet

En stor fördel med detta är att du kan automatisera ditt sparande. På så sätt säkerställer du att det faktiskt blir av. Det du gör är att sätta upp hur mycket pengar du vill ska föras över till ISK-kontot varje månad och därefter fördelas på de finansiella instrument som du har. Överföringen sker på samma sätt som när du väljer att betala med autogiro. Pengarna dras automatiskt varje månad och förs över till din ISK på Avanza.

Tro på dig själv och sätt mål

Även om det kan låta som en klyscha är det faktiskt viktigt att du tror på dig själv och ditt sparande, men att tro på sig själv är inte alltid så enkelt som det först kan låta. Här gäller det att du först sätter upp ett tydligt mål – vad ska du använda pengarna till? Men du bör också se till att målet är något som verkligen är drivande för dig.

Om du inte blir driven av varför du sparar pengar är risken stor att du förlorar hoppet och lägger ner när det går som bäst. Alla människor klarar av att spara pengar om de verkligen vill. Känner du att du behöver stöd i ditt sparande så kan du tala med vänner och bekanta som är inne på samma spår, eller så använder du dig av böcker och andra hjälpmedel som gör det roligare och lättare. Visst kan det kännas jobbigt att behöva begränsa sig själv under en viss period, men när du ser sparkontot växa kommer du att känna annorlunda.

30 andra sätt att spara pengar 2022

 1. Samla lån och krediter
 2. Öppna ett sparkonto med bra sparränta
 3. Våga investera i aktier och fonder
 4. Satsa på så kort återbetalningstid som möjligt om du behöver låna
 5. Jämför alltid lån innan du väljer för att få den lägsta räntan
 6. Välj ett bankkort som inte kostar dig för mycket pengar
 7. Se över ditt elavtal och dina försäkringar
 8. Välj rak amortering och rörlig ränta vid bolån
 9. Samla alla kvitton från en månad och se vad du lägger mest pengar på
 10. Gör storkok och förbered färdiga matlådor för hela veckan
 11. Röker eller snusar du? Ta ett sista bloss och släng iväg paketet för alltid
 12. Handla varor med kort datum, de är inte sämre än andra och dessutom billigare
 13. Termos hjälper dig att spara pengar på kaffe
 14. Odla grönsaker eller kryddor själv
 15. Sluta med läsk och drick vatten istället
 16. Handla saker second hand
 17. Gör en stor rensning hemma och sälj saker du inte behöver
 18. Välj autogiro eller e-faktura framför vanliga papper för att slippa aviavgiften
 19. Släck lampor i de rum som du inte befinner dig i
 20. Betala räkningarna i tid så slipper du dröjsmålsränta, inkassoavgifter m.m
 21. Diskmaskin drar mindre vatten än att diska för hand
 22. Se över ditt mobilabonnemang
 23. Skippa nyhetstidningen och läs den online istället
 24. Använd en streamingtjänst istället för fem
 25. Samla på kampanjer, erbjudanden och rabattkoder
 26. Res utomlands under lågsäsong och jämför innan bokning
 27. Ta cykeln istället för bilen eller åk kommunalt
 28. Köp en begagnad bil istället för ny
 29. Missa inga avdrag i din deklaration
 30. Investera i en hållbar garderob